Dzień Pizzy


9 lutego 6-latki obchodziły “Dzień Pizzy”:Tego dnia sala  zamieniła się we włoską pizzerię. Zanim zaczęliśmy przygotowywać pizzę, dzieci zapoznały się z jej historią: skąd pochodzi, jakie są jej rodzaje, jakich produktów trzeba użyć, żeby upiec pyszną pizzę. Podczas zajęć dowiedziały się również, że najpopularniejszym rodzajem serowego przysmaku jest margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch. Przedszkolaki bawiąc się we włoskich kucharzy przygotowały prawdziwą pizzę. Wielką frajdę dzieciom sprawiły już same przygotowania: formowanie i wałkowanie kulek, smarowanie sosem pomidorowym, nakładanie ulubionych składników i posypywanie serem. Gotowe pizze powędrowały do piekarnika. Dzieci z wielkim apetytem próbowały własnoręcznie przygotowanej pizzy. Zapach pizzy unosił się po całej szkole i nie sposób było jej się oprzeć. Cały dzień upłynął nam w miłej i radosnej atmosferze.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.